Τα Χριστούγεννα του 1997 μία ομάδα φίλων Πατρινών, νέων ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση και μουσική επιμέλεια του Λαμπαδαρίου του Ιερού Ναού Παντοκράτορα Πατρών και καθηγητή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Νεκτάριου Πιτσιούγκα εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Πάτρας TELE TIME παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα Βυζαντινών Εκκλησιαστικών Ύμνων, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Μετά από τέσσερα χρόνια, τα Χριστούγεννα του 2001, προβάλλεται από το ίδιο κανάλι - και ως επί το πλείστον με τους ίδιους ιεροψάλτες - μία νέα εκπομπή όπου η χορωδία ψάλλει Βυζαντινούς Ύμνους Χριστουγέννων, που στη συνέχεια αποδίδονται από παραδοσιακά όργανα όπως: Ταμπουρά, Βιολί, Κλαρίνο και Βιολοντσέλο. Χοράρχης και πάλι είναι ο Νεκτάριος Πιτσιούγκας που δίνει και το όνομα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΗΧΟΧΡΩΜΑ» σ’ αυτήν τη χορωδία. Το όνομα αυτό εκφράζει τη βυζαντινή ταυτότητα της χορωδίας συνδυασμένη με το ελληνικό ηχόχρωμα των παραδοσιακών οργάνων που τη συνοδεύουν.

Δύο χρόνια αργότερα, τα Χριστούγεννα του 2003 κυκλοφορεί από τη χορωδία «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΗΧΟΧΡΩΜΑ» ένα CD με Βυζαντινούς Ύμνους των Χριστουγέννων, που περιέχει και τρεις Ύμνους που αποδίδονται με παραδοσιακά όργανα: Ταμπουρά και Βιολί. Η προσπάθεια αυτή έχει τη στήριξη Πατρινών χορηγών που εξασφαλίζουν τη κυκλοφορία του. Το CD κυκλοφορεί από την Πατρινή Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» σε 5.500 χιλιάδες αντίτυπα, διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ με αυτήν και γίνεται ανάρπαστο, αποσπώντας άριστες κριτικές από ανώνυμους και επώνυμους, εντός και εκτός των ορίων της πόλης μας. Άλλωστε τόσο ο χοράρχης όσο και όλοι οι ιεροψάλτες της χορωδίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει μία όντως πολύ εξαιρετική παραγωγή, με άρτια εγγραφή και θαυμάσια παρουσίαση.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΗΧΟΧΡΩΜΑ – Μέθοδος Διδασκαλίας Εκμάθησης Ταμπουρά
Μάθετε περισσότερα...